Spildevandskomiteens udvalg vedr. regnafledning fra byer, også kaldet Regnudvalget, er et udvalg under Spildevandskomiteen, som beskæftiger sig med tekniske, økonomiske, miljømæssige og samfundsmæssige problemer vedrørende afledning af regn fra byer
Formål
Udvalgets primære formål er at udvikle og opdatere praksis for analyse og dimensionering af systemer til regnvandshåndtering i byområder i Danmark.
Udvalgets ansvarsområde og opgaver
Udvalget beskæftiger sig med data, analyse og modellering af tekniske, økonomiske, miljø- og samfundsmæssige problemstillinger vedrørende håndtering af regnvand i byer, herunder vekselvirkningen med andre dele af det hydrologiske kredsløb, herefter kaldet regnvandsproblematikken.
Udvalget er et sagkyndigt udvalg som er uafhængigt af politiske og andre interesser. Udvalget kan give generelle rekommandationer om regnvandsproblematikken.
Udvalget skal prioritere og initiere faglige analyser som kan gavne dansk praksis indenfor ansvarsområdet. Vurderer udvalget, at disse eller andre relevante danske eller internationale studier bør medføre en vigtig ændring af praksis indenfor faget, kan udvalget indstille til Spildevandskomiteen at publicere resultaterne og rekommandationer i Spildevandskomiteens skriftserie.
Udvalget skal formidle ny faglig viden og nye metoder indenfor regnvandsproblematikken via Spildevandkomiteens hjemmeside, artikler i fagblade og via medvirken på konferencer, temadage mv. herunder i Spildevandkomiteens Udvalg for Erfaringsudveksling i vandmiljøteknikken.
Udvalget kan danne netværk mellem enkeltpersoner og ekspertisecentre i Danmark indenfor faget.
Udvalget skal koordinere sit arbejde med andre relevante danske og internationale organisationer. For internationale organisationer sker koordineringen via de danske repræsentanter i organisationerne.
Leverancer
Udvalgets leverancer er i form af rapporter, skrifter og formidling. De kan findes her:
Rapporter fra Spildevandskomiteen
Igangværende arbejde
Regnudvalgets fokus er i disse år på opdatering af praksis for dimensionering af afløbssystemer. Dette med afsæt i Skrift 27, 31 og 32.
Arbejdet er organiseret i arbejdsgrupper, som arbejder med delproblemstillingerne:
- Anvendelse af regn til analyse og dimensionering af afløbssystemer
- Kalibrering og validering med målinger
- Initial- og randbetingelser
- Usikkerhedsvurdering ved dimensionering
- Samfundsøkonomiske analyser
- Vandkvalitet og udledninger
- Højtstående grundvand
I det følgende gennemgås arbejdsgruppernes igangværende arbejde helt kort.
Anvendelse af regn til analyse og dimensionering
Ved dimensionering af afløbssystemer og bassiner er nedbør som regel den primære belastningsparameter. Kendskab til og formidling af regnens statistik og variation er derfor af høj betydning for arbejdet. Arbejdsgruppen har efter udgivelsen af Skrift 32 i 2023 fokus på:
- Praktisk implementering af brug af Skrift 32 værktøjer
- Klimaændringers betydning for dimensionering af afløbssystemer
- Nedbør over større arealer
- Praksis for dimensionering med tidsserier
- Bassindimensionering
- Langvarige eller koblede regnhændelser
Kalibrering og validering med målinger
Kalibrering og validering af modeller skal sikre at analyse- og dimensioneringsarbejdet baseres på et grundlagt som reflekterer virkeligheden i rimelig grad. Arbejdsgruppen arbejder på en praktisk vejledning i kalibreringsarbejde.
Initial- og randbetingelser
Initial og randbetingelser til dimensionering af afløbssystemer i byer har stor betydning for afløbssystemer. Dette ses f.eks. ved langvarig vinternedbør, hvor det ikke er den enkelte regnhændelse i sig selv, der giver oversvømmelser, men kombinationen af langvarig sæsonnedbør og moderat nedbør.
Arbejdsgruppens fokus er på at forstå de fysiske processer, som styrer afstrømningen fra permeable og semi-permeable flader under og efter regn.
Usikkerhedsvurdering ved dimensionering
Usikkerhedsvurdering er central i forbindelse med dimensionering af afløbssystemer. Behovet for usikkerhedsvurdering afhænger dog af projekts størrelse og kompleksitet. Arbejdsgruppen arbejder med definitioner og metoder til usikkerhedsvurdering på et stærkt teoretiske fundament, men udmøntet i forskellige forslag til praktiske tilgange. Arbejdsgruppen har i 2021-2023 udarbejdet et større materiale til usikkerhedsvurdering i praksis. Dette materiale er publiceret på Spildevandskomiteens hjemmeside som rapporter. Arbejdsgruppen arbejder pt. på formidling af arbejdet og snitflader til andre arbejdsgrupper.
Samfundsøkonomiske analyser
Samfundsmæssige beregninger var emnet for Skrift 31. En stor del af indholdet fra Skrift 31 kan findes i BEK nr 2276 om fastsættelse af serviceniveau for tag- og overfladevand. Arbejdsgruppen arbejder i to spor:
- Et teknisk spor med erfaringsopsamling og -deling af dimensioneringspraksis for klimatilpasning efter Skrift 31, serviceniveau- og omkostningsbekendtgørelserne herunder
- Ensartning af metoder og beregningsforudsætninger til branchen,
- Forslag til forenkling af metoder og udvikling af screeninger, der kan lette beregningsarbejdet
- Udvikling af koncept for beregninger, der kan understøtte sammenhængende planlægning af regnvandshåndtering
- Et administrativt spor med beslutningsprocesser:
- Erfaringsopsamling og -deling af implementering af regelsættet i spildevandsplaner, investeringsaftaler mv.
- Best practice for implementering af ny lovgivning i kommunerne i samarbejde med forsyningerne
- Indsamling og deling af erfaringer med ansøgninger til Forsyningssekretariatet, hvor de samfundsøkonomiske og selskabsøkonomiske beregninger har særlig betydning
Arbejdsgruppens fokus er på at udvikle og om muligt at ensarte dimensioneringspraksis i forbindelse med de samfundsøkonomiske analyser, der lægges til grund for klimatilpasning.
Det overordnede formål med gruppen er at understøtte, at der på nationalt plan kan gennemføres en robust klimatilpasning så effektivt og bæredygtigt som muligt. Arbejdsgruppens vigtigste formål er at bidrage til udvikling og implementering af samfundsøkonomiske metoder som grundlag for klimatilpasning i Danmark, og fremme af, at branchen arbejder med en ensartet brug af metodikken.
Udspringet af arbejdet er håndtering af spildevand, herunder tag- og overfladevand, men arbejdsgruppen arbejde vil formentlig også kunne bidrage til udvikling af analysemetoder til en mere helhedsorienteret håndtering af hele vandkredsløbet, herunder også til metoder, der på sigt indtænker klimatilpasningsprojekternes klimabelastning.
Vandkvalitet og udledninger
Vandkvalitet og udledninger fylder meget i vandbranchen i disse år. Der er stigende opmærksomhed på stofindholdet i regnvandsafstrømning og på de miljømæssige effekter af udledning af regnvand. På recipientsiden lever mange vandområder ikke op til vandområdekravene. Disse forhold giver samlet set udfordringer med afledning af vand fra byområderne.
Arbejdsgruppen ser primært på administrationspraksis og er i dialog med forskellige aktører omkring problemstillingen.
Der arbejdes med henblik på at komme med rekommandationer til de forskellige emner, når det er relevant.
Organisering og kommissorium for udvalget
Udvalget er nedsat som et fagligt udvalg af IDA Spildevandskomitéens forretningsudvalg.
Regnudvalget kan nedsætte og opløse arbejdsgrupper, som behandler afgrænsede emner inden for regnvandsproblematikken. Arbejdsgrupperne skal have mindst én deltager, som refererer til og koordinerer med Regnudvalget kaldet tovholdere for arbejdsgrupperne.
Medlemskab af arbejdsgrupperne er frivilligt. Medlemskab kræver aktiv deltagelse, fagligt, praktisk eller ved projektledelse.
Hvis du har interesse for at være medlem i en arbejdsgruppe eller i regnudvalget, så skriv en mail til Toke Sloth Illeris (tosm@hofor. dk) eller Ida Bülow Gregersen ([email protected]).
Vedlæg CV, begrundelse og interesse.
Kommissorium
Kommissorium for Regnudvalget blev godkendt på Plenarforsamlingen den 17. maj 2023.
Link til kommissorium for Udvalget vedr. regnafledning fra byer (Regnudvalget) (pdf)
Sammensætning af udvalget
Aktive medlemmer i Regnudvalget fremgår af referat fra Plenarforsamlingen under Organisation.
Klimaatlas og Skrifter
Dialog om snitfladerne mellem DMIs klimaatlas og Spildevandskomiteens Skrifter.
Læs pressemeddelelse her (pdf)